2009-10-27

mjölkprovning


En gång i månaden tar vi ut ett litet mjölkprov på alla mjölkande kor. Ett prov per ko. Burkarna med mjölk skickas sedan till ett labb för att analysera följande. Mjölkens fetthalt, proteinhalt och cellhalt. Fett och protein mäts i antal procent. Fettet varierar mellan 3,5 till 4,5 och proteinhalten runt 3,2-3,5. Cellhaltsprovet mäter antal vita blodkroppar som finns i mjölken. Det finns alltid en viss cellhalt och när provet visar lite högt, så innebär det att det finns något i juvret som inte helt ok. Detta är ett mycket bra hjälpmedel för att hålla juvret och kon friskt. Mängden mjölk noteras både på morgonen och kvällen också. Alla dessa uppgifter registreras i en databas med en hel del andra uppgifter också. Det är på detta sätt vi får fram årsproduktion och flera nyckeltal m.m. i mjölkproduktionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar