2010-05-05

Bondetipset

I söndags på betessläppet hade vi en tipspromenad med frågor om oss gårdar och produkterna från mejeriet. Testa dig själv och se hur många rätt du får.
fråga 1

På mellanmjölkens gård Tostaryd finns det en katt vid namn
1 GÖSTA
X SPÖKET
2 BULLAN
fråga 2

För att få upp krämigheten i youghurten
1 Tas 10 % vätska bort från mjölken innan youghurtkulturen tillsätts för att få en torrare råvara
X En extra homogenisering genomförs så att fettmolekylerna finfördelas ytterligare så att en ”fluffighet” skapas
2 15 gram majsstärkelse per liter tillsätts för att få en fastare konsistens

fråga 3

Mejeriet ligger på gården
1 Perstorp
X Nygården
2 Erikstorp

fråga 4

Varför har Hjordnäras mellanmjölk en fetthalt på 1,8%?
1 För att det är en tydlig trend i samhället mot fetare produkter
X För att slippa tillsätta vitaminer
2 För att urskilja sig från mängden

5

En utav gårdarna har
”födelsedag” 14 augusti.
Vilken?

1 Runneberg
X Ormebacken
2 Almnäs

fråga 6

Vilken utav följande smaksatt youghurt har en fetthalt på 1,7 %?

1 Vanilj
X Vanilj-Björnbär
2 Persika-Apelsin
fråga 7

På en av gårdarna är man engagerad i att anlägga en våtmark. Vilken?

1 Ormebacken
X Nygården
2 Tostaryd
fråga 8

I Hjordnära mejeri är de korta avstånden ett viktigt argument för att vara ett miljömässigt bra mejeri. Hur långt ifrån mejeriet ligger den gård som ligger längst bort(Runneberg)?

1 25 km
X 50 km
2 5 km
fråga 9

Familjen Fröjd köpte sin gård 1993 och började med 34 st. mjölkkor 1999. För några år sedan satsade de på att bygga ut och skaffa en mjölkningsrobot. I dag finns det runt 100 kor på gården. Vilken är gården?

1 Perstorp
X Lunden
2 Runneberg

fråga 10
Vilka 3 värdeord genomsyrar Hjordnäras verksamhet

1 Ekologisk nära och jordnära
X Ekologisk nära och varsamt
2 Ekologisk närproducerat och småskalighet

fråga 11
Vilken temperatur behövs i pasteuriseringen för att ta död på de patogena bakterierna och vilken temperatur använder Hjordnära

1 100 C och hos Hjordnära 105 C
X 97 C och hos Hjordnära 100 C
2 72 C och hos Hjordnära 75 C
fråga 12

Vad är det som skiljer gammaldags mjölk mot mellan och standardmjölken (förutom fetthalten)

1 Den använder en gammal homogeniseringsmetod för att uppnå en mer smakrik mjölk
X För att uppnå en mer hållbar mjölk pasteuriseras mjölken i ytterligare 15 sekunder
2 Man hoppar över homogeniseringen för att efterlika mjölken från förr och bevara den goda smaken som finns i fettet vid en varsam hantering

Barn1

Hur många magar har en ko?
1 1 st.
X 2 st.
2 4 st.

barn2

Hur många mjölkpaket (liter) brukar en ko mjölka om dagen?
1 10 -15 st.
X 40-45 st.
2 20-30 st.

barn3

En ko äter ensilage varje dag. Ensilage är gräs man skördar på sommaren. Här på Runneberg finns det ensilage i de 2 stora tornen. Hur många kilo ensilage kan en ko äta varje dag (när hon inte äter gräs ute)


1 20 – 30 kg
X 4 – 6 kg
2 10 – 12 kg

barn4

Vilken av följande fil eller youghurt smak har inte Hjordnära mejeri?
1 Vinbärsfil
X Vanilj-Björnbärs Youghurt
2 Hallonfil

barn5

Hur många kalvar kan en ko få varje år? (Om hon får en kalv vid varje födsel)

1 5 st.
X 1 st.
2 3 st.
barn6

Vad heter de 4 sädeslagen.

1 vete, havre, ärtor och råg
X Havre, korn, vete och råg
2 Ärtor, majs, havre och vete

barn7
När sår man höstvetet på året?
1 våren
X sommaren
2 hösten

barn 8
Vad är det som är 3,90% i den röda mjölken(standardmjölken)
1 protinhalten
X sockerhalten
2 fetthalten

barn9
vad heter det när kon tuggar om sin mat?
1 idisslar
X råmar
2 matsmätning

barn10
Vad heter kons fot?
1 klöv
X kofot
2 hov

barn 11
Vilket av följande namn är ett traktornamn?
1 opel
X valtra
2 honda

barn 12
Hur många bondgårdar är mad i hjordnära?
1 10
X 7
2 24

Rätta rader vuxen 11xx2211xx22
barn 2211xx2211xx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar